Login   
TextMinded Blog
Share |

22/10/2008

By Lars Hansen (Denmark)

Jeg, en sprogskumler

Sprogskumlere er, ifølge Jørn Lund, personer der er utilfredse med sproget. Især de andres: ”Vi bryder os ikke om storbysprog, og dialekterne lader vi uddø. Vi kan heller ikke lide de unges sprog, og gammeldags sprog er også helt til grin.” (Berlingske Tidende, 14-8-2005). Til definitionen hører også personer der gerne retter på venner og familiemedlemmers sprog. En dårlig vane jeg selv prøver at slippe af med.

Det var en mørk og stormfuld nat. Jeg sad og passede tjansen som webmaster for den lokale skakklub da det velkendte ”du-dut” fra Outlook Express fortalte at jeg havde modtaget en mail.
Det var en af klubkammeraterne: ”Hej Lars. Vil du ligge det her ud på hjemmesiden?”
Selvfølgelig. Det er jo … Hov! Hvad var det han skrev? ”… vil du ligge ..." LIGGE!!

På det tidspunkt var der gået ca. tre uger siden min sidste skumlen, så jeg reagerede som en rygestopskursist der var blevet tilbudt en Cohiba. Hænderne gjorde sig selvstændige og tastede sætningen ”Nej – men jeg skal da gerne lægge det ud på hjemmesiden", greb musen og trykkede på Send.

Som dansklærer, korrekturlæser eller forælder er man naturligvis ansat til at rette på andre, men uden for disse funktioner bør man nok afstå fra det ovenfor beskrevne ”besserwisserrei” – også selvom man har ret.

Det skaber i værste fald irritation og utryghed hos den rettede da sproget – især talesproget – er tæt knyttet til vores identitet. Som ekstern lektor ved SDU Nikolaj Frydensbjerg Elf sagde i DR P1’s Ud med sproget den 2. december 2007: ”Vi måler som regel talesproget efter skriftsprogets normer, men i virkeligheden er der tale om to forskellige, sproglige systemer. Talesproget er også underlagt en række fordomme om, hvordan man taler "rigtigt", der strider mod det talte sprogs natur.”

Med andre ord: meget af det der siges i dagens Danmark formuleres spontant i situationen, og formuleringerne har ofte rod i dialekt, regionalsprog eller subkulturer, hvorfor man næppe ændrer sprogbrugen ved at slå ned på folks sproglige idiosynkrasier.

Så kære medsprogskumlere, lad folk sige ”ligge” hvor de burde sige ”lægge”, "hans” hvor de burde sige ”sin” og "lagde” hvor de burde sige ”lå”. I kan ikke ændre på det. Alligeveller …
 

Back

Category: ON (CORPORATE) COMMUNICATION

Circle of Trust