Login   
TextMinded Blog
Share |

02/09/2009

By Morten Bach (Denmark)

Forenede modsætninger

I denne artikel vil jeg gerne stille skarpt på en personlig favorit inden for sproglige fænomener. En lidet kendt semantisk spidsfindighed, som på én gang er fascinerende, morsom, tankevækkende – og anvendt langt mere, end du nok regner med.

 

Jeg taler naturligvis om oxymoroner. Lad os lige starte med at definere dem ved hjælp af vores gamle ven, Politikens Nudanske:

oxymoron subst. -et, -er, -erne
1. (retorik, stilistik) en retorisk figur som sammenstiller to begreber som modsiger hinanden, men sammen giver mening, fx larmende stilhed, bittersød, dumsmart.

Ordet oxymoron er en sammensætning af de græske ord oxy (’skarp’) og moros (’sløv’) – altså i sig selv en selvmodsigelse. Sagt lidt firkantet består oxymoroner som regel af ord eller led, som nærmest ’ophæver’ hinandens betydning.

Men det, der gør oxymoroner så spændende, er deres alsidighed. De spænder nemlig fra det basalt semantiske (ekstraordinær) til det poetiske (nuets evighed) til det paradoksale (Hvis man forsøger at bevise Murphys lov, går det så galt?) til det ligefrem paradigmeskiftende (Synes kyllinger, at gummimennesker er sjove?). Hvorvidt sidstnævnte stadig kan klassificeres som oxymoroner, kan selvfølgelig diskuteres.

Vi finder dem i nyhederne, i vores kultur, inden for erhvervslivet – ja, overalt omkring os. Tag fx meldingen ”Ingen kommentarer” i et nyhedsindslag om en igangværende retssag. Og hvem husker ikke Oasis-albummet Definitely Maybe eller Kubrick-filmen Eyes Wide Shut? Hvad laver en assistant manager? Og hvor mange gange har du ikke svaret ”Meget lidt”, når du bliver spurgt, hvor meget dessert, du skal have tredje gang?

Selv foretrækker jeg de mere ’kantede’ af slagsen, som fx pretty ugly eller skinny broad. Man kan da kun trække på smilebåndet af de fleste – som jeg gjorde så sent som i går aftes, da jeg bed mærke i en: dumme humanister.

Prøv selv at have ordet oxymoron i baghovedet, næste gang du læser en avisartikel, ser en film eller bare går en tur på gågaden. I mellemtiden er der lidt inspiration at hente her, her og her.
 

Back

Category: LANGUAGE WE LIVE BY

Circle of Trust